Onderscheidingen

Wichelroede WBHjpg

De wichelroede is een middeleeuws gebruiksvoorwerp, dat - in de handen van de juiste persoon - hielp in de zoektocht naar drinkwater, edelstenen of andere rijkdommen. De Houtwijkse Zilveren Wichelroede staat symbool voor de zoektocht naar rijkdom in de overdrachtelijke zin van het woord. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan die vrijwilligers die zich hebben ingezet om van Houtwijk een mooie, groene, veilige en sociale wijk te maken.

Stephan Bergmans 

StephanStephan Bergmans heeft zich zijn hele leven ingezet voor anderen. De laatste jaren is dit in Houtwijk geweest. Nadat hij door het project ‘Oren en ogen in de wijk’ bij Wijkberaad Houtwijk kwam, zette hij zich meteen in om de Houtwijkse jeugd een stem te geven in hun wijk. Tien jaar geleden richtte hij samen met Shailesh Ramnath de Houtwijkse Kinderraad op. Naast zijn vrijwilligerswerk bij het wijkberaad had hij ook vele jaren zitting in de commissie Loosduinen. Hij ging altijd met iedereen in gesprek en werd dan ook wel ‘de burgemeester van Houtwijk' genoemd. Oktober 2020.

 


Joke Breedijk

jokebreedijkJoke Breedijk is initiatiefneemster en organisator van 'Gouwe Ouwen op volle toeren'. Met haar charme trekt ze ouderen uit hun schulp om samen in het openbaar playback-optredens te verzorgen van onder meer André Rieu. Joke maakt de artiestenkleding zelf en verzint er de (nep)instrumenten bij. Jolijt alom tijdens het verzinnen en uitwerken van de acts én de uitvoerin daarvan. Helaas is Joke ernstig ziek geworden en was er de urgentie om haar nu te eren, nu er nog zoveel te genieten valt.  Juni 2018. Zij is overleden op 18 februari 2019.

 


Loes Gordijn

loesLoes Gordijn heeft zich 20 jaar lang ingezet voor Wijkberaad Houtwijk. Van 2012 tot en met 2017 is zij secretaris geweest.  Loes is een vrijwilliger die het verkiest om op de achtergrond te werken en om mee te helpen aan speciale activiteiten, zoals de Midsummerparty. Loes legt in maart 2018 haar secretariswerk neer, maar blijft ons voorlopig nog de nodige administratieve ondersteuning bieden. Het wijkberaadbestuur  waardeert haar met deze Zilveren Wichel-roede voor haar constante bijdragen aan het algemene Houtwijk-belang. Januari 2018.

 


Paul Buijtelaar
PaulbSchermafbeelding 2023 08 28 om 13.42.19Paul Buijtelaar heeft de Houtwijkse Zilveren Wichelroede gekregen voor zijn jarenlange inzet voor de Bewonersvereniging ’t Kleine Hout, onder meer als voorzitter.  Deze vereniging werd op 21 mei 1985 opgericht onder meer ter behartiging van gemeenschappelijke belangen, die te maken hebben met de kwaliteit van het wonen en leven in de wijk. Ter versteviging  van de onderlinge band tussen de bewoners worden er onder andere regelmatig straatfeesten georganiseerd. November 2016.
 


Aad Allaart

AllaartAad Allaart heeft deze Houtwijkse onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet voor de bewonersvereniging voor de Laan van Vredestein en de Oude Haagweg, onder meer als voorzitter. Deze vereniging werd in 1989 opgericht tijdens de nieuwbouw van de buurt. De vereniging probeert de gezelligheid in de wijk te bevorderen door het organiseren van een jaarlijks straatfeest en een nieuwjaarsborrel. Ook zijn er allerlei gemeenschappelijke acties voor het onderhoud van de huizen. November 2016  

 


Helen Franssen

helen fransenHelen Franssen heeft zich vanaf 2001 actief ingezet als secretaris van Wijkberaad Houtwijk. Ook is zij tot oktober 2012 secretaris geweest van de Commissie Loosduinen. Het is niet zo zeer de lange periode, waarin ze zich dienstbaar heeft opgesteld voor haar wijk waarvoor we haar zo waarderen, als wel haar grote kracht als klankbord en sparringpartner voor de andere bestuursleden. Daarnaast heeft ze ons geraakt door haar gemeende interesse in het welzijn van haar collega’s. November 2012. Overleden in 2013.

 


Hans de Bruin
HansdebruinHans de Bruin voor zijn bijdragen aan de ruimtelijke invulling van Houtwijk, waaronder de oprichting en inrichting van de hondenwandelroute, de oprichting van en leiding geven aan het Wijkpreventieteam en voor zijn actief coachende rol bij het aanvragen van een voetbalveld en het skatepark in ’t Kleine Hout. Naast de toekenning van de Zilveren Wichelroede werd er tevens een pad op de hondenwandelroute naar hem vernoemd: het ‘Hans de Bruin pad’. December 2011.

 


Dries Weber

DriesDries Weber voor zijn inzet als schrijver voor het Houtwijkblad. Jarenlang heeft hij stukjes geschreven onder meer over de herkomst van onze straatnamen en over ‘koffiehuis Bram’, met dialogen tussen ‘normale’ mensen over ‘kleine’ dingen. Zijn schrijverskwaliteiten hebben veel Houtwijkers met elkaar weten te verbinden. Daarnaast hebben ook zijn zienswijzen over onze eigen (nog niet bestaande) identiteit van Houtwijk het Wijkberaad op het juiste spoor gebracht om onze wijk op de juiste manier te kunnen besturen. December 2011. Hij is overleden op 15 november 2019.