Geschiedenis Houtwijk

Het gebied van Houtwijk vroeger

Houtwijk was in het verleden een gebied met uitgestrekte landerijen, een veiling, textielblekerijen en kleine fabriekjes aan smalle polderslootjes. Het viel onder de gemeente Loosduinen. Na de annexatie van Loosduinen in 1923 behield het gebied dit karakter aanvankelijk. Maar langzamerhand vertrokken de gevestigde ondernemingen. Ten noordoosten van de dorpskom van Loosduinen werd tegen het eind van de jaren twintig de Burgemeestersbuurt gebouwd.

De Lange Houtweg bij de brug naar het Vinkenlaantje rond 1900. Fotograaf: H. van Noort.

De Houtweg was een landweg die vanaf de toenmalige Stationsweg (nu Lippe Biesterfeldweg) liep naar de plek waar nu het Leyenburgziekenhuis staat. Deze weg vormt de ader van het nieuwe Houtwijk. Inmiddels is de Houtweg geen weg meer, maar een geasfalteerd fietspad. In 1967 werd de naam Houtweg gewijzigd in Kapelaan Meereboerweg.

In 1973 bracht de gemeente Den Haag een plan uit voor bebouwing van het gebied. In de jaren tachtig werd dit plan uitgevoerd. Door die bebouwing is er weinig meer te zien van de oude landerijen en fabriekjes, maar de sloten zijn er gedeeltelijk nog wel. Van de oude bebouwing zijn alleen de Burgemeestersbuurt, de tuindershuizen aan de Leyweg en het woningcomplex op de hoek Margaretha van Hennebergweg en Kapelaan Meereboerweg intact gebleven. Evenals het inmiddels verloederde kantoorgebouw van Vredestein, maar dat wordt binnenkort vervangen door nieuwbouw.