+++Fotoreportages heerlijk zomerse Caribbean Midsummerparty in Houtwijk - zie voor de link het nieuwsbericht hieronder++++++Laatste nieuws over Houtwijk zie kopje 'Nieuwsmedia' hierboven...++++++Zie voor meer informatie ook onze digitale nieuwsbrieven - via menubalk hierboven+++

Vrijwillige chauffeurs rijden 60-plussers rond

vrijwillige chauffeursVijfentachtig vrijwillige chauffeurs staan paraat om met de eigen auto mede-Hagenaars door de stad te vervoeren. De nieuwe service is bedoeld voor 60-plussers die niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunnen reizen. Er zijn al 300 ritten geboekt.
Tot nu toe hebben zich 555 senioren ingeschreven bij 'Begeleiden en Rijden'. Het gaat om mensen die minder mobiel zijn, bijvoorbeeld omdat ze met een rollator lopen. Daardoor is de bus of tram pakken geen optie. Ook gaat de service verder dan die van de taxibus. Vanaf 14 maart 2016 ook operationeel in Loosduinen/Houtwijk.

Dienstverlening
De privéchauffeurs brengen de klant niet alleen van deur tot deur, maar gaan ook mee naar de afspraak, mocht dat gewenst zijn.

Coördinator Sandra Menken verklaart: ,,Zonodig geeft de chauffeur je een arm, helpt de weg te vinden in het ziekenhuis en gaat mee naar binnen voor het gesprek met de arts. Sommige ouderen vinden het ziekenhuis heel spannend, hebben geen idee waar ze heen moeten.''Succes

De dienst is zes jaar geleden al bedacht door Welzijn Scheveningen. Het bleek zo'n succes dat de gezamenlijke welzijnsorganisaties op verzoek van de gemeente hebben besloten om vanuit Scheveningen uit te breiden naar de rest van Den Haag. 

In bijna alle stadsdelen kunnen ouderen nu gebruikmaken van de dienst. Alleen in Loosduinen zijn de vrijwillige chauffeurs nog niet actief. De dienst begint hier op 14 maart. Vraag

Menken verwacht dat de vraag snel gaat toenemen. ,,De opstartfase is voorbij. We gaan het nu breder onder de aandacht brengen.'' De welzijnsorganisaties voeren met elke vrijwilliger een gesprekje om te weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. Ook wordt voor elke vrijwilliger een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aangevraagd.

 Senioren boeken de chauffeurs onder meer voor doktersbezoekjes, het bezoeken van uitvaarten of bezoek aan familie. Menken: ,,Laatst was er een mevrouw die haar kleinkinderen in Amsterdam op wilde zoeken. Sommige mensen hebben een heel klein netwerk. Er is niemand die ze kan begeleiden." Deelnemers die lid worden van Begeleiden en Rijden (BeR), betalen  € 10,- per jaar per woonadres voor hun lidmaatschap. Meer informatie.

Loosduinen/Houtwijk
"In het stadsdeel Loosduinen wordt € 5,- voor een retour gerekend en € 3,- voor een enkele reis. Buiten het stadsdeel kost een rit € 0,40 per km",  meldt Andrea Cornets de Groot, Coördinator Burenhulpcentrale, Begeleiden & Rijden en Dagbesteding Loosduinen. Contact: Wijkcentrum De Henneberg
, Tramstraat 15
, 2551 TT  Den Haag
, Telefonisch:  070-2052590,
 mobiel: 06-14103141
, zij is maandag tot en met donderdag aanwezig.