+++Fotoreportages heerlijk zomerse Caribbean Midsummerparty in Houtwijk - zie voor de link het nieuwsbericht hieronder++++++Laatste nieuws over Houtwijk zie kopje 'Nieuwsmedia' hierboven...++++++Zie voor meer informatie ook onze digitale nieuwsbrieven - via menubalk hierboven+++

Nieuws voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)

Op 8 september 2015 hebben adviseurs van de VvE-balie een informatieavond gehouden voor eigenaren van appartementen in een deel van Loosduinen. Voor wie niet in de gelegenheid was de avond te bezoeken, in dit artikel is de nodige achtergrondinformatie te vinden. De VvE-balie is onderdeel van de gemeente Den Haag. U kunt bij de VvE- balie terecht voor advies en hulp als er problemen zijn bij opstarten of het actief houden van uw VvE. De gemeente vindt duurzaam onderhoud van woningen in Den Haag belangrijk. De gemeente is wettelijk gezien de toezichthouder op de kwaliteit van de woningvoorraad in de stad. Veel woningen maken deel uit van een VvE. Den Haag heeft de meeste VvE’s van Nederland, meer dan 21.000.

 

Nieuwe wetgeving geldt ook voor bestaande VvE’sD
e gemeente wil de leden van de VvE’s stimuleren te sparen voor het onderhoud. De gemeentelijke VvE-balie geeft gratis advies en ondersteuning. De VvE moet als gevolg van de nieuwe Handelsregisterwet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel. Dus de VvE moet worden geactiveerd en een bestuurder moet worden benoemd. Het bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel is nodig om een bankrekening op naam van de VvE te openen, waarop gespaard wordt voor het onderhoud. Het sparen voor onderhoud is verplicht. Het is voor iedereen belangrijk is om de splitsingsakte en het splitsingsreglement goed door te lezen. Het is lastige taal maar het loont de moeite. Beide stukken samen geven de spelregels van uw VvE en bepalen hoe uw Vereniging van Eigenaren (VvE) dient te functioneren.

De VvE-Oké Test
De VvE- balie heeft een test ontwikkeld voor de VvE. De test bestaat uit acht vragen: 1. Heeft de VvE een bestuurder/of administrateur 2. Vergadert de VvE minimaal 1x per jaar 3. Wordt hier een verslag of notulen van gemaakt 4. Is de VvE bij de KvK ingeschreven 5. Heeft de VvE een bankrekening 6. Betaalt ieder lid een maandbijdrage 7. Is er een financieel overzicht 8. Is er een collectieve opstalverzekering en eventueel WA. Als u op al deze vragen met “ja” kan antwoorden, dan voldoet de VvE aan de minimale wettelijke verplichtingen. Potentiële kopers kunnen op die manier zien of het te koop staand appartement een functionerende VvE heeft.

Preventie
De gemeente Den Haag wil graag samenwerken met VvE’s om aantal inbraken in woningen terug te dringen. Er hebben afgelopen jaar 200 geslaagde inbraken plaatsgevonden, er zijn dus meerdere pogingen gewaagd. De preventieve maatregelen zijn van bouwkundige aard en gaan om het beveiligen van de woning. Indien opdracht wordt verleend aan een bedrijf dat preventieve middelen installeert, kan per appartement een gratis kierstandhouder en tijdklokschakelaar worden verstrekt en een deurspion. Als installatie mogelijk is wordt montage ook vergoed. Informatie bij de heer Guus Schouten, telefoon 06 52026396 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ook is er vanuit de GGD een preventieproject inzake koolmonoxide. Hebt u nog een geiser of een gaskachel (of een oude CV met een vlammetje), kijk dan op: www.ggdhaaglanden.nl/Advies/woon-gezond.htm

Duurzaamheid
De gemeente ondersteunt woningeigenaren bij duurzame maatregelen. De gemeente wil in de volgende wijken het energieverbruik verlagen en het onderhoud verhogen: Bomenbuurt, Bloemenbuurt, Vruchtenbuurt, Heesterbuurt, Laak, Leyenburg, Mariahoeve, Oostbroek, Rustenburg, Valkenbos. De nieuwe aanpak van de gemeente richt zich op woningeigenaren van Den Haag. Van persoonlijke energieadviezen tot ondersteuning van VvE’s en bewonersorganisaties. We kunnen je helpen met advies. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden om energie te besparen. Voorbeelden hiervan zijn isolatie van dak en vloer, dubbel glas, een zuinige HR-ketel. Dit zijn over het algemeen kostbare ingrepen. U kunt ook al flink besparen met kleine eenvoudige maatregelen. Folie achter de radiatoren, spaarlampen en een graadje lager stoken kunnen al een flinke besparing opleveren. Als de VvE binnenkort groot onderhoud uit gaat voeren, kijk ook naar de mogelijkheden om energie te besparen. Energiebesparing levert niet alleen geld op, maar vergroot ook uw wooncomfort. Heel belangrijk daarbij is wel goed te letten op ventilatie mogelijkheden van uw woning. Als u wel isoleert, maar niet ventileert, kan het binnenmilieu ernstig vervuild raken. Dit kan gevolgen hebben voor uw gezondheid. Meer informatie over duurzaamheid vindt u op www.denhaag.nl/duurzaamheid. Er bestaan diverse cursussen en studiegroepen over dit onderwerp. Bij de Studiegroep Zonnestroom VvE reken je voor je VvE je eigen business case met investeringen en terugverdientijden uit.

Energiebespaarlening
De Rijksoverheid heeft sinds kort de Energiebespaarlening. Hier kunt u bedragen tussen de €2.500,- en de €25.000,- per appartement financieren voor woningverbeteringen als uw appartement ook energiezuiniger wordt. VvE’s vanaf 10 appartementen kunnen ook als VvE hier financiering aanvragen. De rente is 2 tot 3%. Er zijn al VvE’s in Den Haag die geld geleend hebben en daar is het maandbedrag, ondanks de lening hetzelfde gebleven!

Energielabel
U hebt een energielabel nodig bij verkoop of verhuur van uw woning. Het voorlopige label, dat u nu hebt gekregen, moet u dan definitief maken. Als u verbeteringen hebt aangebracht, die een hoger energielabel kunnen opleveren, moet u dit aantonen door de facturen en de beoordeling door een gecertificeerde EPA-adviseur. De kosten bedragen een paar euro. U kunt als VvE gezamenlijk gelijktijdig een definitief energielabel aanvragen, dit is goedkoper. U maakt hierbij gebruik van één representatief appartement. Als u de brief over het tijdelijke energielabel niet hebt, kijk dan op interne: www.controleeruwenergielabel.nl

Meldpunten
Meldpunt Graffiti: U kunt hiermee contact opnemen, graffiti wordt dan gratis verwijderd. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 070-3534605. Meld-en Steunpunt Woonoverlast: Het meldpunt is bedoeld voor eigenaar-bewoners en huurders van particuliere verhuurders ( huurders van corporaties kunnen bij hun corporatie terecht). Onder woonoverlast verstaat men onrechtmatig wonen, overbewoning, illegale kamerverhuur, hennepkweek, drugspanden. Ook kan het gaan over burenconflicten, geluidsoverlast, en overlast door psychische of sociale problemen. Hoe werkt het? U kunt uw klacht melden via het digitaal loket www.denhaag.nl/woonoverlast Of bellen naar het gemeentelijk contactcentrum 14070. Een medewerker van het Meld- en Steunpunt Woonoverlast neemt contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Het meldpunt werkt samen met politie, zorginstellingen en gemeentelijke (handhavings) afdelingen.

Informatieve websites
www.VvEbalie.nl
www.denhaag.nl/duurzaamheid
www.rijksoverheid.nl
www.denhaag.nl/woonoverlast
www.energievoorenergie.nu
www.energiesubsidiewijzer.nl
www.verzekeraars.nl
www.kvk.nl/inschrijven-vereniging-van-eigenaars
www.checkuw energielabel.nl
www.ikinvesterslim.nl

Meer informatie
Bij de VvE-balie kunt u meer informatie over bovenstaande onderwerpen krijgen. Als u vragen hebt over uw VvE, maak dan een afspraak met één van onze adviseurs. Wij kijken samen met u naar de splitsingsakte van uw VvE en geven u gratis advies. Als u samen met uw mede-eigenaren er niet uit komt, dan kunt u ons vragen een opstartvergadering te organiseren. U kunt ons bereiken via 070 353 3281 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De hulp van de VvE-balie is gratis. De VvE-balie is in het stadhuis aan het Spui gevestigd. Het volledige verslag van de informatieavond kunt u aanvragen bij Hilde Soutendijk via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-39436376.